Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τα καρυδάκια της Ελβίρας

Μια συνταγή αφιερωμένη σε όλες τις λιχούδες- δεν λέω ονόματα-γειτόνισσες και ένα κουίζ.

Θα θυμόσαστε την Ελβίρα που μου είχε πει την συνταγή για την μαρμελάδα γάλακτος.
Μια μέρα, ήρθε σπίτι κρατώντας και κουνώντας ένα βαζάκι που είχε μέσα 5-6 καρύδια.
-Τι μου έφερες Ελβίρα, καρύδια;
Η Ελβίρα να γελάει και να συνεχίζει να κουνάει το βαζάκι.
-Που τα βρήκες;  να την ρωτάω,......τσιμουδιά η Ελβίρα.
-Πες μου γιατί τα έφερες, να λέω εγώ,....να γελάει εκείνη.
Με τα πολλά, μου δίνει  το βαζάκι το ανοίγω, παίρνω ένα καρύδι.
Δεν ήταν πραγματικό καρύδι,αλλά γλυκό με μορφή καρυδιού, σαν αυτά της φωτογραφίας.



Πετυχημένα δεν είναι;
Πως φτιάχνονται τώρα τα καρύδια. Η συνταγή είναι εύκολη.
Χρειαζόμαστε όμως και μια συσκευή.Αυτήν.....



Η μια πλευρά της συσκευής έχει 10 εσοχές, που εκεί τοποθετούμε την ζύμη και η άλλη πλευρά έχει 10 προεξοχές, έτσι ώστε όταν κλείσουμε την συσκευή , να πιεστεί η ζύμη και να δώσει το σχήμα μισού καρυδιού.

Για την ζύμη χρειαζόμαστε:

200 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κούπα γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
2 -3 βανίλιες
λίγο αλάτι

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε λίγο- λίγο το βούτυρο, μέχρι να το απορροφήσει όλο η ζύμη.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες από την ζύμη.
Πόσο μεγάλες;
Για να βρούμε το μέγεθος κάνουμε δοκιμή με ένα κομμάτι ζύμης .Το βάζουμε σε μια εσοχή της συσκευής. Κλείνουμε την συσκευή.Αν η ζύμη βγαίνει έξω,αφαιρούμε λίγη ποσότητα.Αν δεν καλύπτει όλη την εσοχή, προσθέτουμε.Με μέτρο αυτήν την μπαλίτσα φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.
Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι.



 Παίρνουμε την συσκευή, την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να καεί, την ανοίγουμε,
 τοποθετούμε τις μπαλίτσες...

 κλείνουμε την συσκευή. Αφήνουμε να ψηθεί η ζύμη για 2-3 λεπτά από την μια πλευρά και την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μπαλίτσες της ζύμης.
Φτιάξαμε λοιπόν τα ''τσόφλια'' των καρυδιών. 

Τώρα θα φτιάξουμε το φαΐ τους, δηλαδή την γέμιση.

Για την γέμιση χρειαζόμαστε:

1 κουτί ζαχαρούχο
250-300 γρ. καρύδια αλεσμένα

Βράζουμε το ζαχαρούχο όπως είναι με το κουτί για μια ώρα σε σιγανή φωτιά. Όπως στην συνταγή για την μαρμελάδα γάλακτος, φροντίζουμε η κατσαρόλα να μην μείνει χωρίς νερό.
Αφήνουμε το κουτί να χλιαρώσει, για να μπορούμε να το πιάσουμε. Παίρνουμε ένα μπολ   και κρατώντας το κουτί με την μεριά που ανοίγει προς τα κάτω (μέσα στο μπολ),για να μην πεταχτεί-εκσφενδονιστεί για την ακρίβεια- το περιεχόμενο, το αδειάζουμε.
Του προσθέτουμε τα καρύδια.Το πόσο ρευστή ή πηχτή θα είναι η  γέμιση το κανονίζουμε εμείς,προσθέτοντας παραπάνω καρύδια.


Βάζουμε λίγη από την γέμιση σε κάθε μισό ''τσόφλι'' και τα ενώνουμε ανά δύο, πιέζοντας ελαφρά.



Είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να γεμίσουμε πρώτα όλα τα ''τσόφλια '' και μετά να τα ενώσουμε, παρά να γεμίζουμε δυο, να ενώνουμε και να συνεχίζουμε με τα επόμενα δύο.



Γίνονται γύρω στα 45 κομμάτια , δεν χρειάζονται ψυγείο και διατηρούνται αρκετό καιρό.

Κάποιος,λάτρης της σοκολάτας, μου έριξε την ιδέα πως θα ήταν ωραία να είχαν γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας. Δεν συμφώνησα γιατί αφ΄ενός χάνονται ''οι ραβδώσεις'' του καρυδιού αφ΄ετέρου ότι κρέμα να φτιάξεις με σοκολάτα θέλει ψυγείο.Έκανα όμως μια παραλλαγή .
Πήρα μερέντα, που δεν χρειάζεται ψυγείο, της πρόσθεσα φουντούκια καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα και έφτιαξα την γέμιση.Αφού γέμισα και ένωσα τα κομμάτια , βούτηξα το  μισό καρύδι σε κουβερτούρα.
Το οπτικό αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο.



Αλλά ούτε και το γευστικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το κουίζ τώρα.Για όσες θελήσουν να τα φτιάξουν. Πού θα βρουν την συσκευή;
Η λύση την επόμενη Παρασκευή,γιατί θα λείψω για λίγες μέρες.
Όταν γυρίσω θέλω να βρω σχόλια, αντιδράσεις και αναφορές για το ποιες έπαθαν κρίσεις υπογλυκαιμίας και πως τις ξεπέρασαν.

Υ.Γ Για την Χαρά.Αυτά τα καρύδια κολλάνε καλύτερα.Έχουν ένα μειονέκτημα όμως.Μαζί με αυτά τρως και την ''εκπληξη''.

Υ.Γ 2 Για την Χρυσάνθη. Τι λες, τα φτιάχνουμε για τον γάμο;